Publicat de: infiniteladder | 18 Mai 2010

Genghis Han


S-a născut în jurul anului 1162 în zona de nord a Mongoliei, într-o familie de origine nobilă. Fiu a lui Yesugei, liderul tribului de mongoli Borjigin s-a născut sub numele de Temugin. Orfan de la vârsta de nouă ani când tatăl său a fost ucis, Temugin s-a luptat să existe ca proscris în tribul său. Acesta a fost lăsat în grijă mamei sale pentru a-l învăţa căi de a deveni un luptător. Povestiri abundă despre personalitatea sa carismatica chiar din tinereţe şi a început să îşi recapete poziţia atunci când un vechi prieten al tatălui său i-a oferit sprijn militar pentru a reuni tribul şi a se răzbuna pe cei care i-au ucis tatăl. Cu sprijinul prietenului său din copilărie Jemuka, Temugin a reuşit să îşi înfrângă duşmanii şi de la primele sale victorii a stabilit un model pentru tratarea duşmanilor săi: El îi ucidea pe lideri şi aducea oamenii de rând în tribul său. Prin aceasta, zdrobea orice loialitate rămasă pentru clanurile anterioare şi cerea loialitate faţă de sine însuşi. Înainte de a împlinii 20 de ani, în jurul anului 1180 Genghis a adunat un grup de oameni loiali lui, acest grup se numea Nököd. Printr-o serie de căsătorii, legături familiare şi tribale precum şi alte alianţe, prin 1206 Genghis a reunit multe bande de triburi nomade în zona actuală a Mongoliei.

Genghis Han

Utilizând iscusinţa militară a unora dintre aceşti temuţi războinici Genghis a format o armată. El a susţinut că ar fi de origine divină şi acest lucru era un motiv de supunere pentru cei care l-au slujit. Această loialitate a devenit o frăţie de sânge cunoscută sub numele de „anda”. Cu toate acestea Genghis Han a arătat că este nemilos: Când oamenii nu mai erau necesari, el îi asasina şi înlocuia. Primele sale victorii au fost îndreptate împotriva triburilor din stepe şi treptat le-a adus sub controlul său. El a început să aibă unele probleme în tabără să atunci când Jamuka începea ocazional să nu fie de acord cu el şi contesta autoritatea lui Temugin. Jamuka a condus liderii clanului rival într-o serie de atacuri împotriva lui Temugin dar în cele din urmă Temugin şi-a ucis fostul său aliat. În acest fel el a adus toate triburile de stepa sub controlul său. Acest lucru a fost confirmat în anul 1206 când a fost numit împărat al stepelor şi oferindui-se titlul de Genghis Han, în sensul de conducător universal.

O pictură ilustrându-l pe Genghis Han si forţele sale asaltând o cetate in Xi Xia

În 1211 Genghis şi armatele sale au intrat în nordul Chinei, care la acel moment era constituită din trei imperii independente: Imperiul Song în sud, Imperiul Qin în nord şi Imperiul Xi-Xia în nord-vest. Într-o serie de bătălii a învins numeroase triburi în zona de nord şi până în 1217 acesta controla mare parte din nordul Chinei. În anul 1218 oamenii săi s-au mutat spre vest, cucerind zona Qara-Khitai din Asia Centrală. Forţele lui Genghis Han i-au capturat pe conducătorii musulmani din sud-vestul Asiei, inclusiv Imperiul Khwarazm Shah, care controla ceea ce este acum Irak, Iran, Afganistan şi Turkmenistan. O dispută asupra tratamentului administrat unei caravane sub protecţia mongolilor la adus pe Genghis Han în această naţiune, la est de Marea Caspică. Când reprezentanţii din Khwarazm au refuzat să discute despre despăgubiri, mongolii i-au invadat. În timpul acestei campanii barbaţii lui Ginghis au sacrificat populaţiile din Herat, Samarkand, Nishapur, Mervşi Bokhara si au stabilit o reputaţie de temut. Sub conducerea lui Genghis mongolii au început distrugerea oraşelor, ogoarelor şi a sistemelor de irigare.

Genghis Han şi membrii armatei sale au fost adesea descrise ca fiinţe de temut

Tot în această campanie mongolii au început să folosească noi metode militare. Forţele mongole erau alcătuite în totalitate din cavalerie, care era incapabilă să asedieze oraşe. Potrivit unei relatări istorice „armatele lui Ginghis” erau compuse din arcaşi călare, instruiţi de la o vârstă fragedă în tehnici militare, mare parte din ei fiind vânători şi păstori. Deci Genghis era capabil sa mobilizeze o proportie neobisnuit de mare de populatie masculina adulta. Genghis a adoptat catapulte, motoare de asediu de la popoarele pe care le cucerise. Oraşele şi cetăţile erau necesare pentru a păstra teritorii şi înfiinţa negoţul. Genghis a oprit dărâmarea oraşelor şi s-a angajat doar în sacrificarea magazinelor pentru desfacerea mărfurilor cu ridicată în rare ocazii, însă destul de des pentru a menţine o reputaţie pe care ar folosi-o ca instrument de negociere.

O pictură persană care îl înfăţişează pe Genghis Han cerând comorile îngropate din oraşul Bokhara

A murit în timpul unei campanii în Rusia la data de 18 august 1227, lăsând un imperiu care se întindea de la Marea Caspică la Pekin. Genghis a fost expert atât în privinţa cuceririi cât şi al administrării. Deşi extrem de puternic ca voinţa, el era capabil să asculte puncte de vedere opuse şi includerea acestora în convingerile sale. În timp ce el însuşi credea că este călăuzit de divinitate, el tolera fiecare credinţa religioasă pe care supuşii săi o practicau. La primirea titlului imperial, el a dezvoltat Marea Yasa, un cod de legi civile, militare şi economice care guvernau toţi mongolii. De la cei cuceriţi el a luat nu numai tacticile şi echipamentele militare dar a adoptat de asemenea un alfabet, o limbă scrisă şi oricare din realizările culturale pe care aceştia le puteau oferii. Dominaţia lui în Asia Centrală a iniţiat o perioadă lungă de pace (pax mongolica) care a permis redeschiderea Drumului Mătăsii către soldaţii săi, Genghis a folosit această teroare că arma psihologică.

Bibliografie

  1. Paul K. Davis – Enciclopedia invaziilor şi cuceririlor din antichitate până în prezent
  2. Mark Grossman – Lideri militari ai lumii: Un dictionar bibliografic
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: